image/svg+xml
image/svg+xml

AMACI ve GEREKÇESi

İklim değişikliğinin tüm dünyada çeşitli etkileri vardır (Djukic, et al 2016). Küresel iklim değişikliği ve etkileri, Dünya nüfusunun %54’ünün yaşadığı kentlerde yaşamı giderek zorlaştırmaktadır. Birleşmiş Milletlerin 2018 yılında güncellenen Dünya Kentleşme Beklentilerine ilişkin raporuna göre; kentlerde yaşayanların sayısının 2050 yılına kadar %68 oranında artması beklenmektedir. Kentsel tasarım, kentlerde yaşanan sorunların çözümlenmesinde ya da yeni yaşam alanlarının tasarlanmasında disiplinler arası etkileşimi sağlayan ve bu süreci yöneten bir uzmanlık alanı olup (Naboni et al 2019; Korkut et al 2017), çevreye duyarlı bir kentsel gelişmenin sağlanmasında önemli uygulama ve araştırma alanlarının başında gelmektedir. Değişen iklimsel koşulları sürdürülebilir, yaşam kalitesi yüksek, uygulanabilir tasarımların oluşturulması hedefinde iklimle uyumlu kentsel tasarım anlayışının gerekliliğini ortaya koymaktadır. İklim değişikliğine uyumlu kentlerin oluşturulması ve iklim uyumlu kentsel tasarım çözümleri kentsel alanlardaki mevcut kaynakların sürdürülebilirliğinin sağlanması, sağlıklı toplumlar ve yaşam kalitesinin oluşturulması, yapılı çevrenin doğa ile etkileşiminin artırılması, dış mekanda konforun sağlanması, kentsel dirençlilik, kent planlarında doğa esaslı yaklaşımların geliştirilmesi konularında bütünleyici ve etkileşimi artıran önemli roller üstlenmektedir.

Kentsel mekanlarda iklimsel konforun sağlanması, uygun kentsel tasarım ve yapılı çevredeki morfolojik özelliklere bağlıdır. İklimle uyumlu kentsel tasarım anlayışı; çevresel koşullar ile insan davranışı ve kentsel alan kullanımları arasındaki ilişkinin kurgulanmasında sosyal ve çevresel öneme sahip bir kavramsal çerçeve sunmaktadır (Djukic, et al 2016).

Aynı zamanda artan teknolojik gelişmeler ile kentsel alanlarda teknoloji kullanımı yaygınlaşmıştır. İnsan ihtiyaçlarının karşılanması için kent içi ulaşımdan başlayarak, güvenlik, enerji, su ve atık yönetimi, konut ve yaşam, kamusal hizmetler gibi sayısız alanda yapılan çalışmalar teknolojik altyapı ile bütünleştirilerek kent hayatına önemli katkılar sağlamaktadır. İklimle uyumlu kentsel tasarımın hedefindeki sağlıklı, doğa dostu, konforlu, dirençli, sürdürülebilir kentsel yaşam alanlarının tasarlanmasında ekolojik yaklaşımın yanı sıra teknolojik altyapının kullanımı da kentsel sürdürülebilirliğin sağlanmasında hayati önem taşımaktadır (Francese 2016).

Bu eğitim etkinliğinin amacı kentsel tasarım çalışmalarında iklimle uyumlu çözümlemelere yönelik disiplinlerarası bakış açısıyla planlama ve tasarım temel alanında (peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama, mimarlık, iç mimarlık vb.) lisansüstü öğrencilere bilgilendirme yapmak, farkındalık sağlamak ve sunulması planlanan derslere dayalı uygulamalı eğitim vermektir.